Ett alternativ till att lifta är samåkning och det betyder helt enkelt att man använder sig av en bil som någon ändå ska köra från punkt a till punkt b men alla är med och betalar och så att säga delar på kostnaden för resan. Det finns en stor nackdel med samåkning och det är bilen för om det är en gammal bil kan det bli mycket pengar på bensin medans om det är en relativt ny bil så blir det ganska billigt.

Men det beror helt och hållet på vart man ska åka och med vem samt hur många som ska åka med. Men den största fördelen är att man redan från början vet att man kommer komma fram dit man vill utan några större problem, som man kan få om man liftar då det kan bli så att man inte blir upplockad av någon. Men med samåkning så vet man att man kommer hela vägen fram och på ett ungefär hur mycket det kommer att kosta men ofta kan det bli billigare att använda sig av en buss direkt dit man ska istället. Det är i och för sig också en form av samåkning men inte riktigt den man menar när man talar om samåkning.

Men det kan bli billigare om det är flera personer som delar på kostnaden och det är en rätt ny bil som ni ska åka med. Ännu bättre är det självklart om det är en miljöbil och det blir det nästan alltid billigare att samåka. Men som sagt så är samåkning ett bra sätt och ett väldigt bra alternativ till att lifta och man har en betydligt större chans att faktiskt komma fram till sin slutdestination med hjälp av samåkning än om man liftar. Så om du vill åka någonstans så kan du se om någon annan också ska åka dit.